top of page

Dagsresa till Vargaslätten och Hallands Konstmuseum, 2 juni 2022

I arla morgonstund samlades vi, 29 konstvänner, jag (Anna) och vår busschaufför Ola, på Götaplatsen för avfärd mot dagens första mål, Vargaslätten.


Vi möttes på Vargaslätten, där vargarna en gång låg och solade på en kulle i Simlångsdalen, av dess ägare Göran Johansson. Göran bjöd oss på kaffe och fralla och påbörjade sin presentation av Vargaslätten och dess skapare arkitekten Sigfrid Ericson (1879-1958) och hans fru Ruth. Därefter fick vi en guidning i den otroligt vackra parken, med dess arkitektur och dammar, samt ett besök i Sigfrid Ericson Museum. Vargaslättens speciella jordmån skapar en enorm frodighet, och parken är genomtänkt anlagd för att skapa vackra vyer med sina stenanläggningar, höjdskillnader och näckrosdammar


Fulla av intryck och frisk luft åt vi lunch hos Lotta på Tallhöjdens Värdshus i Simlångsdalen, och därefter fortsatte resan till Hallands Konstmuseum.


På Hallands Konstmuseum fick vi en mycket fin och personlig guidning av den nyöppnade och väldigt vackra utställningen ”Konst, kamratskap och doft av hav – Söndrum 1944-1956”. En färgstark och spännande utställning som visar på vidden av Halmstadgruppens inflytande under sin tid. Vi avslutade vårt besök på Hallands Konstmuseum med en kopp kaffe och en god morotskaka.


Vårt sista stopp på vår resa var Kungsbacka konsthall, kulturhuset Fyren, där vi fick se utställningen ”Helene Wedel – Tidsrymd”. Vi hade turen att få träffa konstnären själv, och fick höra berättelsen bakom hennes skapande och hennes mycket gripande motivval.

Därefter styrde vi tillbaka mot Göteborg.


Jag tackar för så härligt resesällskap på denna vackra och inspirerande resa.

Anna Wallin Hallgren - Konstmuseets Vänner


Bild 1-4. Vargaslätten. Bild 5. Erik Olsson (Hallands Konstmuseum). Bild 6. Sven Jonsson (Hallands Konstmuseum). Bild 7. Sven X:et Erixson (Hallands Konstmuseum). Bild 8. Elsa Thoresen (Hallands Konstmuseum). Bild 9-10. Helene Wedel (Kungsbacka konsthall).


Comments


bottom of page