top of page

Digital konstkurs våren 2021 ”Att förhålla sig till omvärlden”

tis 09 feb.

|

konstvanner.se

Vårens digitala konstkurs består av 4 föreläsningar med start den 8 februari. Föreläsningarna kommer ligga kvar på hemsidan under våren.

Registrering är stängd
Se andra evenemang
Digital konstkurs våren 2021 ”Att förhålla sig till omvärlden”
Digital konstkurs våren 2021 ”Att förhålla sig till omvärlden”

Tid och plats

09 feb. 2021 12:20 – 31 maj 2021 16:20

konstvanner.se

Om aktiviteten

Vårens konstkurs består av 4 föreläsningar som kommer att visas digitalt på hemsidan. När ni har betalat kursavgiften får ni en inloggningskod för att kunna se föreläsningarna.

Pris för samtliga 4 föreläsningar är 480 kr. Ni ser längst ner i varje kursbeskrivning vilken dag filmen släpps.

Föredrag 1: Kanon och berättelsens makt

Kristoffer Arvidsson, Forskningsledare

Konsthistorien, som den presenteras i översiktsverk och museihängningar, uppfattades länge som ett självklart urval av de främsta och mest förebildliga konstverken. Under senare decennier har inte bara frågan om vilka konstnärer och konstverk som ska inkluderas utan också själva den konsthistoriska berättelsen satts i fråga. Med utgångspunkt i ett aktuellt forskningsprojekt berättar forskningsledare Kristoffer Arvidsson om kanoniseringsprocesser i svensk konsthistoria. Exempel tas ur Göteborgs konstmuseums och Norrköpings Konstmuseums samlingar och historia.

Visas på www.konstvanner.sefrån den 8 februari 2021.

Föredrag 2: Edward Hopper

Momir Popovic, Intendent

Ofta beskrivet som säreget och gåtfullt, har Edward Hoppers konstnärskap visat sig vara svårt att placera i 1900-talets västerländska konsthistoria. Med sina personliga skildringar av det moderna USA, har hans verk under lång tid fascinerat betraktare och fortsätter att vara en inspiration för samtida kultur. Denna föreläsning kommer att titta närmare på Hoppers måleri och diskutera den i relation till den politiska och ekonomiska situation som präglade det amerikanska samhälle som han levde i. Vi kommer även att göra kopplingar till europeisk konst från samma period, främst kopplat till den kommande utställningen om Nysaklighet som kommer att visas på Göteborgs konstmuseum.

Visas på www.konstvanner.sefrån den 22 februari 2021.

Föredrag 3: Ingrid Vang Nyman – bortglömd och välkänd

Emelie Arendorff Runnerström, Konstpedagog

Ingrid Vang Nymans illustrationer är fortfarande omtyckta och sprids flitigt, över

60 år efter hennes bortgång. Däremot är Vang Nyman själv knappast lika välkänd som Astrid Lindgren. Hur kommer det sig? Och vad är det som gör hennes bilder så tidlösa? Föredraget söker möjliga svar på varför vissa personer sorteras ut ur historien och dyker ner i Vang Nymans bildvärld.

Visas på www.konstvanner.se från den 8 mars 2021.

Föredrag 4: Om Barbro Östlihn

Tanja Axelryd, Utställningskoordinator

Barbro Östlihns måleri och konstnärskap har trots sin höga relevans och samtida hyllning på ett märkligt sätt hamnat i skymundan i berättelsen om det sena 1900-talets svenska konsthistoria. Under större delen av sin aktiva karriär levde och arbetade Barbro Östlihn internationellt. I början på 1960-talet flyttade hon till New York, senare även till Paris.

Under året 2021 planerar Göteborgs konstmuseum att visa en större separatutställning med Barbro Östlihns måleri. Föreläsningen berättar om hennes konstnärskap och liv.

Visas på www.konstvanner.sefrån den 22 mars 2021.

Biljetter

  • Digital konstkurs våren 2021

    480,00 kr
    Försäljning avslutad

Totalt

0,00 kr

Dela detta evenemang

bottom of page