top of page

Amsterdam, 10 - 12 mars 2023


Film från Van Gogh Museum


10 mars

En krispig och snörik morgon flög vi från Landvetter och landade i ett regnigt och blåsigt Amsterdam. Vi mötte vår reseguide Birgitta Kjellander på flygplatsen och for till hotellet där vi åt en lunch innan vi begav oss ut på Amsterdams gator och mot det museitäta Museumplein. Vårt första museibesök på denna resa var Stedelijk Museum med anor från 1874. Med våra guider passerade en fin muralmålning av Karel Appel från 1961 (bild 1), och vandrade sedan vidare till museets samling Tomorrow is a Different Day. Collection 1980 – Now, och såg bland annat ett otroligt vackert verk av El Anatsui. Verket heter In the World But Don’t Know the World, 2009. Det är gjort av etiketter och aluminiumförpackningar som är sammanfogade av små metallringar (bild 2-3). Vi visades också ett verk av Barnett Newman, Cathedra från 1951 (bild 4). Detta enorma, abstrakt expressionistiska verk, utsattes för ett sabotage 1997 då en man skar 7 långa revor i tavlan, vilket man fortfarande kan se spår av. Efter guidningen hade vi tid att gå runt i salarna och se mer av detta fina museum för samtidskonst (bild 5).


11 mars

Vi vaknade vi till ett soligt och vårligt Amsterdam och efter vår frukost på hotellet begav vi oss till resans höjdpunkt, Vermeer-utställningen på Rijksmuseum (bil 6). Hela Amsterdam kokar av Vermeer-feber och det var väldigt många besökare på museet. Utställningen var vackert kurerad, i dova färger där varje tavla fick sin vägg och Vermeers konst lyser verkligen upp med sina klara färger och sitt fantastiska ljus. (bild 7-9). Såklart var det en upplevelse att se Flicka med pärlörhänge på riktigt, detta fina känsliga porträtt som man så gärna skulle vilja veta mer om (bild 10).


Efter denna fina upplevelse på Rijksmuseum delades gruppen och vissa hade planerat en tur med tåg till Delft för att se Vermeers hemstad. Även där hade man lyft stadens konstnär med mycket att se och uppleva. Några gick på opera på Concertgebouw, och var mycket nöjda med det. Andra åkte en tur med kanalbåt och vissa besökte andra museer i Amsterdam. (Bild 9)


12 mars

Direkt efter hotellfrukosten begav vi oss åter till Museumsplein för att besöka Van Gogh-museet. Vi försågs med audioguider, och fick fritt ströva runt i detta moderna och ljusa museum (se kort film). Museet består av fasta samlingar, men också av en tillfällig utställning som heter Choosing Vincent där man får följa familjen Van Gogh och framför allt Vincents bror Theos änka och berättelsen om hur hon förvaltade arvet av Vincents stora konstsamling. Det är tack vare hur hon agerade och därefter hennes son och barnbarn, som möjliggjort detta museum (bild 12-14).


Efter detta besök vindlade vi ut på gatorna, vissa sökte fler kulturella upplevelser och andra nöjde sig med att strosa. Vi avslutade dagen och resan med att ta bussen mot flygplatsen, där vi kunde luta oss tillbaka och lyssna på Birgitta då hon berättade mer för oss om Nederländerna, holländarna och dess historia. Mycket trevligt!

Tack alla resenärer för en fin resa tillsammans, och inte minst tack till Birgitta – vår strålande och trygga resguide.
Comments


bottom of page