top of page

Dagresa till Bohuslän, 31 augusti 2023

Torsdagen den 31 augusti träffades vi, 24 stycken av Konstmuseets Vänner, kl. 8 för att åka på utflykt – ”konstresa”. Vi önskades välkomna av busschauffören, som körde oss till Pilane. Vi kom fram lite före kl. 9, så innan skulpturparken öppnade bjöds vi på ”busskaffe” och en god macka. Lagom tills vi började vår vandring tittade solen fram.

Turen började med Charlotte Gyllenhammars ”Fundament”, reliefer gjutna i aluminium och sedan rödlackade. Ai Weiwei’s skulpturer var vår nästa attraktion. ”I formen gömmer sig både skörhet och styrka. Några verk ser ut som trubbiga stubbar och andra liknar gigantiska fantasivarelser som kravlar sig upp från jorden” (skrivet av Joanna Perswan, konstkritiker). Vår vandring fortsatte i Pilanes fantastiska natur som börjar skifta i höstens härliga färger och vi njöt av det fina vädret.

Vi såg verk av Hans Gothlin, Ingela Palmertz, Maria Meisenberg, Ingrid Ogenstedt, Tony Cragg, Anna Fasshauer. Jaume Plensas fantastiska ”ANNA” tittade ut över markerna och såg som vanligt drömsk ut. Några av oss hann också se Pilanes gravfält.

När alla var tillbaka i bussen for vi vidare till Skärhamn och Akvarellmuseet. Väl framme fick vi en skön stund i solen utanför entrén i väntan på att museet öppnade för dagen.

”Animal Kingdom” tog oss med storm! I första rummet fanns det tusentals svarta fjärilar i olika storlekar, fastsatta en och en på väggar och tak.

Många djur visades upp på tecknade, färgglada bilder, men också stora och små tavlor, skojiga färgglada fåglar i dunkelt rum och även Konstnärsgruppen Teamlab som gjort flera digitala verk av fåglar, djur, träd, blommande växter mm. Helt magiskt!

Kl. 12 var det lunch på Restaurang Vatten. Det serverades en härlig fiskrätt och till kaffet en liten crème brûlée. Alla var mätta och belåtna när vi gick till bussen igen. Färden gick nu vidare till Stenungssunds Konsthall. Thomas Ekvall visade härligt måleri av badande människor, hav och kust. Ylva Junfelt är skulptör och bildkonstnär. Hon visade upp många härliga kvinnor i olika situationer gjorda i lufttorkad lera. Med sin konst vill hon väcka tankar kring aktuella ämnen som exempelvis krig, klimat eller kvinnlighet – gärna med blandning av allvar och humor.

Efter en halvtimme var vi färdiga för nästa resmål – Uddevalla och Bohusläns museum. Linda på museet gav oss en mycket trevlig och informativ introduktion om vad, när och var vi kunde se olika utställningar. Mycket handlar om havet, fisket, öbor, båtar mm. Vilket tufft liv de hade i skärgården i gamla dagar! Johan Johnsons donation fick vi inte missa! Där visades allt som J. Johnson hade samlat och sedermera donerat till museet. Ett stort antal tavlor under 1800-1900-talet av kända svenska och utländska konstnärer visades. Verkligen väl värt att se!

Kaffe och bulle fick vi i cafét innan avfärd till Göteborg. Då kom regnet.

Tack, Konstmuseets Vänner för en fantastiskt välorganiserad och trevlig dag!

//Barbro Unger

Comments


bottom of page