top of page

Helsingborg och Båstad den 24 november 2021

Tidigt på morgon bar det iväg söderut. Första stoppet var på Rasta Hallandsås för en stärkande morgonfika. Därefter gick färden vidare mot Helsingborg och Dunkers kulturhus.

Här fick vi en guidad visning av utställningen ”Ansikten”. Tanken med utställningen var att ge perspektiv på hur porträttkonsten har använts genom tiderna och hur den används idag. Vi fick se många intressanta porträtt och skulpturer, av bl a Anders Zorn, Charlotte Gyllenhammar, Martina Müntzing, Ulla Kraitz, Marianne Lindberg De Geer och Tora Vega Holmström.

I utställningen hängde även ett porträtt av Henry Dunker, som drev Helsingborgs största arbetsplats, gummifabriken Tretorn. Henry Dunker och hans fru Gerda hade ett stort kulturintresse och donerade hela sin förmögenhet till Helsingborgs stad. Tack vare Henry och Gerda Dunkers donationsfond kunde Dunkers kulturhus byggas.

Över en god lunch i Dunkers Matsalar blev det tillfälle att diskutera utställningen och annan god kultur.

Därefter åkte vi vidare till Båstad och till Ravinen Kulturhus.

Konstnärerna, makarna Gustav och Ulla Kraitz, har haft en mångåriga dröm och har ihärdigt arbetat för att skapa ett kulturhus på Bjärehalvön, vilket öppnade den 1 oktober 2021.

Gustav och Ulla Kraitz konstnärskap förknippas främst med keramisk skulptur med kinesisk glasyr, vilket vi fick se i utställningen i Kraitz-rummet. De är mästare på att bränna skulpturer enligt äldre kinesisk teknik med ved och kol i flamugnar.

Även här fick vi en genomgång av en inspirerande guide och av utställningen ”Jag bor i en annan värld, men du bor ju i samma”. Drömmare söder om Hallandsåsen. En utställning med 13 konstnärer, som alla har en nära relation till den inre värld som skapar drömmar. Medverkande konstnärer: Daniel Fleur, Carl Fredrik Hill, Olav Christopher Jenssen, Gabriel Karlsson, Bruno Knutman, Marcus Matt, Max Ockborn, Nicklas Randau, Viktor Rosdahl, Emelie Sandström, Danilo Stankovic, Thale Vangen och Elisabeth Östin.

Vi avslutade besöket med att fika i kulturhusets Café Celadon.

Härifrån var det promenadavstånd till Norrvikens Trädgårdar, som för dagen öppnade utställningen ”Vinter på Norrviken”. Tusentals lampor och marschaller lyste upp i vintermörkret med bland annat musik och överraskningar med dans m m.

Denna dag var det många som följde nyheten att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister och som hoppade av några timmar senare. I skrivande stund vet vi att samma person nu är vår statsminister.

En dag att minnas!

Eva Lernmyr


Bild 1; Anders Zorn, bild 2; Ambassadörerna av Martina Müntzing, bild 3; Utsikt från Dunkers kulturhus i Helsingborg, bild 4: Självporträtt av Ulla Kraitz, bild 5-7; Norrvikens trädgårdar, bild 8: Urkroppar och Pyr av Thale Vangen, bild 9 och 10; makarna Kraitz.för resegruppen, Konstmuseets Vänner

Comments


bottom of page