top of page

Köpenhamn 12-14 november 2021

Fredag den 12 november

Vi började denna resa på fredagsmorgonen vid Götaplatsen, där en rymlig buss inväntade oss och tog hela 21 konstvänner, Birgitta och Sven-Gunnar från BK Travel Solutions samt mig själv (Fredrika) mot Köpenhamn.


Vårt första stopp blev Lousiana (Lousiana museum of modern art) och utställningen ’Jerichau’. Väl på plats träffade vi vår härliga guide som både berättade om och visade konst av den danska konstnären Jens Adolf Jerichau (1890-1916). Jerichau hade, sorgligt nog, ett kort men intensivt liv och hann måla många vackra tavlor.

Därefter åt vi lunch och hade lite extra avsatt tid för att uppleva all den konst som Louisiana erbjuder.


Efter lunch och fria kulturupplevelser åkte vi vidare till Charlottenlund för att besöka konstmuseet ’Ordupgaard’ och gå på guidad visning med tema Ordupgaards höjdpunkter, vilket bland annat innefattade konst från den danska guldåldern och den franska impressionismen. Efter denna givande rundtur hade vi ytterligare ’fri lek’, och deltagarna fick därmed chansen att själva avnjuta valfria delar av Charlottenlunds stora konstutbud.


Efter besöket åkte bussen mot det 4-stjärniga hotellet ’Imperial Hotel’ som låg ypperligt till i kompakta Indre by - Köpenhamns myllrande centrum.

Här fick gruppen nu själva bestämma hur de ville tillbringa resten av kvällen: vissa gick på musikalen ’Atlantis’ inne på Tivoli, andra gick ut och åt, några valde att vila uppe på hotellrummet.


Lördag den 13 november

Dagen började som alla dagar borde starta - med en ordentlig hotellfrukost. Efter att det danska rågbrödet avätits gemensamt åkte vi mot ’Dronningens Margrethes gobelänger’ på Christiansborgs slott. Väl på plats fick vi en underbar guidad visning av de 17 vävda gobelänger som drottning Margrethe fått i 50-årspresent. Gobelängernas motiv är ritade av konstnären Bjørn Nørgaard.

Efter detta hade vi några timmar för att själva få välja vad var och en ville göra; på agendan stod allt från det kända Glyptoteket, ’Davids samling’ och en avkopplande långlunch.


När de valfria timmarna led mot sitt slut blev vi hämtade för att åka till ’Statens Museum for Kunst’ och gemensamt titta på utställningen ”Efter stilheden - kunsten kvinder tager ordet”. Utställningen fokuserar på kvinnliga konstnärer som orubbligt fördjupar sig i stora politiska teman från förr och nu.

Vi åkte, efter avslutad visning, tillbaka till hotellet för att vila upp oss - några för att de hade middagsplaner, andra för att gå på jazzhuset ’Montmartre’.


Söndag den 14 november

Likt lördagen startade denna dag med en ordentlig hotellfrukost. Efter frukosten checkade vi ut från Imperial Hotel och satte oss på bussen för att åka runt Köpenhamn, med Birgittas fantastiska guidning som ackompanjemang. Vi såg bland annat Refshaleön, Islands Brygge och Nordhavn.

Efter detta åkte vi mot vårt sista konstmål: Arken - Museum of Modern Art. Vi började med en ordentlig brunchtallrik för att senare gå på en härlig guidad visning på utställningen ’Blomsten i Kunsten’. Utställningen presenterar en färgglad bukett av fascinerade verk från de två senaste århundradena, skapade av danska och internationella konstnärer som Melanie Bonajo, Anna Syberg och Claude Monet.

Efter en liten tid att själva undersöka Arkens utbud och deras souvenirbutik påbörjade vi resan tillbaka mot vårt efterlängtade Göteborg.


Detta har för mig varit en otroligt händelserik och kulturrik resa - en resa vars innehåll, upplevelser och trevliga deltagare jag sent kommer att glömma.


Fredrika Stjernberg - Unga Konstvänner - Konstmuseets VännerΣχόλια


bottom of page