Den 19 april tidig morgon startade bussen från Götaplatsen för en mycket fin rundtur i Danmark, närmare bestämt via Fredrikshavn till Aarhus, Silkeborg, Ribe, en kort sejour i Seebüll (norra Tyskland), åter till Jylland och Odense, Roskilde och hem till Västsverige. En oerhört trevlig och lyckadkonstresa med fantastiska konstupplevelser, trevligt boende och samvaro. För att inte tala om Birgitta Kjellanders superba ledning och guidning. Upplevelsen förstärktes av att kunna åka bekvämt i en rymlig buss i lagom tempo under Sven-Gunnar Schills skickliga körande.
19 april
Första stoppet blev Aarhus Konstmuseum, ARoS. med en guidad visning av höjdpunkterna i
samlingen men också för att se några av de pågående utställningarna som tex den hittills största utställningen av Erró, (född 1932, Island) som med sina verk kommenterar popkulturen och bryter med stereotyper, Cindy Sherwood känd för sina fotografier av sig själv men här hade hon använt mobiltelefon och olika appar för att skapa ganska groteska bilder av sig själv vilka återgavs som vävnader och ”Far from home” med bl.a en gigantisk stor skulptur av en man installerad i ett rum med spegelväggar, se bild 1.
ARoS är ett av de största konstmuseerna i norra Europa för modern konst och lär bli än mer
spännande när tillbyggnaden The Next Level with The Dome av James Turrell, ett underjordiskt rum liknande ett nedgrävd Pantheon, invigs 2025.
20 april
I Silkeborg besökte vi Museum Jorn, som har den största samlingen av Asger Jorns verk. Jorn var otroligt produktiv och experimenterade med allt från teckningar, grafik, målningar, skulpturer, keramik och vävnader. Vi fick en givande och intressant guidning av ett imponerande livsverk. Bild 2-3.
Därefter åkte vi till Danmarks äldsta stad, Ribe, troligtvis även Nordens äldsta stad för att bo på Danmarks äldsta hotell, Hotell Dagmar, pittoreskt hotell med något sneda vinklar. Ribe är en liten och söt stad och har ett förtjusande museum inrymt i ett k-märkt herrskapshus. Där vi kunde studera klassisk dansk konst från 1750 till 1950, bla verk av Wilhelm Hammershöj men även aktuell utställning med Peter Callesen med verk gjorda i papper och underfundig humor. Kvällen avslutades med en vacker konsert i Ribes Domkyrka.
21 april
Färden gick till Seebüll nära den tyska-danska gränsen för att besöka Nolde-museet inrymt i Emil och Ada Noldes bostad. Museet rymmer en stor samling av Emil Noldes verk, bla färgsprakande blomstermotiv. Många blomstermotiven är hämtade från den vackra trädgården som paret Nolde har anlagt. Bild 4.
På väg tillbaka till Ribe och en gemensam middag stannade vi i Tönder för besök på Tönderhus konstmuseum på egen hand. De flesta av oss valde att titta på den permanenta utställningen i det gamla vattentornet med stolar av stadens son Hans Wegner. Andra studerade museets samling av dansk surrealistisk konst. bild
På kvällen följde vi med Ribes Nattvakt på sin vandring i staden. Ribe har haft nattvaktstyrka i flera hundra år och de vandrade från kl 21 kvällen till klockan fem på morgonen för att förhindra brott och larma om bränder och stormfloder. Numera är nattvakten mer en turistattraktion och visst charmade han oss med sina skrönor och historiska berättelser om Ribe. Nattvakten hade utöver en gammal uniform i ylle, nyckeln till stadsporten, ljuslykta ett vapen i form av en kombination av spjut och
klubba. Bild 5.
22 april
Avresa till Trapholt och dess konstmuseum som inte var speciellt känt för gruppen men efter besöket rekommenderas det varmt. Vi koncentrerade oss mest på de pågående utställ ningarna som tex ”Connect me – Human x Nature x Technology – how do I connect with the world?” – en utställning om klimatförändringar, AI, ojämlikhet, säkerhet i världen och hur vi skall förhålla oss till detta och varandra. Ett aktuellt tema och gjort på ett tankeväckande och finurligt sätt utan att vara betungande. Man kunde också studera Arne Jacobsen’s modulhus, Kubeflex, från 1969/70. Ett intressant koncept som tyvärr aldrig kom i produktion pga Jacobsens död 1971. Därefter styrdes kosan mot Odense och ett guidat besök på Brandts museum med klassisk och samtida konst från de senaste 250 åren men här fanns även fotografi, film, undervisningsaktiviteter, evenemang, mm - allt inrymt i en gammal textilfabrik. Som ett exempel kan nämnas utställningen om ”Världens bäste Ib Spang Olsen”, den mycket folkkäre danske tecknaren, illustratören och författaren. H C Andersen Hus ritat av Kengo Kuma, invigt 2021 kräver mer än en halvdag för att komma till sin rätt. Därför fokuserade vi på den spännande exteriören. Dagen avslutades med en gemensam och
mycket god middag på det nya Hotellet Odeon.
23 april
Hemresedag men ändå fylld av flera konstupplevelser. Först besökte vi det fina och pittoreska Johannes Larsen-museet i Kerteminde, väl värt en resa. Larsen var aktiv medlem i Fynmålarna och ägnade sig mest år friluftsmåleri och var oerhört skicklig på att skildra fågelvärlden. Samlingarna med hans verk och även andra samtida konstnärer visades i hans vackra bostad, ateljén och i en nybyggd byggnad. Bild 6.
Domkyrkan i Roskilde, ett av UNESCO:s världsarv och är den kungliga begravningsplatsen sedan tidig medeltid. Kungar och drottningar är begravda i fantastiska utsmyckade sarkofager men kung Frederik och Drottning Ingrid är på begäran begravda utanför kyrkan i en enkel men vacker åttkantig plats. Drottning Margrethe II däremot skall begravas i en sarkofag skapad i glas av Björn Nörgård och skiljer sig markant från de tidigare regenternas sarkofager. Sarkofagen gömdes i något som såg ut som en stor bakelse i rosa, gult och blått. Men det fanns en liten modell att studera. Ett kontroversiellt val och uttryck som fortfarande är föremål för diskussion i Danmark. Efter besöket i Roskilde åkte vi hemåt och anlände Göteborg på söndagskvällen. Det blev en fantastiskt trevlig resa med flera konstupplevelser per dag och mycket trevlig samvaro. Stort tack till alla medresenärer och givetvis till Birgitta förkunnig och inspirerande guidning och tillika planering av denna lyckade och uppskattade resa. Bild 7.
留言