top of page

Konstresa till Skövde kulturhus - konstmuseum, Skara konsthotell, Lidköping konsthall och Vara, 20 april 2024

Bussresan till Skövde startade redan kl 08.00. Under färden njöt vi av ett vackert spirande landskap i svag vårsol.

Vi anlände något för tidigt till Skövde kulturhus, så innan kaffepaus och guidning startade gavs kort tid  till att besöka närbelägna Sta Helena kyrka där konstverk av bl a Gerd och Henrik Allert beskådades och beundrades.

Skövde kulturhus, det första i Sverige invigdes 1964. Det är ritat av arkitekt Hans-Erland Heineman. Han ville skapa det mångfunktionella kulturhuset och hade två huvudsakliga tankar; - dels att bryta ner gränserna mellan de olika konstnärliga uttrycksformernerna , - dels att omskapa kulturlokalerna från uppvisningsrum till aktivitetsmiljö.

I restaurang Sällskapet serverades vi kaffe och fralla och därefter guidades vi via entrén direkt in till biblioteket där vi kunde beundra Siri Derkerts intressanta väggdekor, ”Senapsträdet och Himlens fåglar” sammanställd av 21 plattor i armerad och färgsatt betong, mått 268-632 cm. (se bild och bifogad artikel nedan, skriven av sonen Carlo Derkert). Guidningen fortsatte till teaterns foajé där en vägg specialbyggt för Vera Nilssons stora  färgsprakande verk ”Penning contra liv” hängts upp.  Målningen skildrar bl a fascismens styre i Spanien, kyrkans roll, motståndsmännens kamp och kapitalets vägar m m (se foto). Tavlan är 6 m bred, och skall om möjligt monteras ned och lånas ut till Moderna museet i Stockholm för utställning där år 2027.

 

God lunch serverades på Konsthotellet i Skara, skapat av Lars-Göran Blank tillika grundare av företaget Jula. En man med stort konstintresse och med en dröm om att en dag äga en Zorn tavla. Drömmen förverkligades och nu finns den största privata samlingen Zorntavlor på Skara Konsthotell. Även målningar av Carl Larsson, Jenny Nyström, Bruno Liljefors, Bengt Lindström, Peter Dahl  samt några oljemålningar av Lars Göran Blank kunde vi beskåda under vår guidning av hotellchefen Ulrika Kjellman.

I Lidköpings konsthall, nu bestående av 2 rum, som enbart visar temporära utställningar av nutidskonst, fick vi se Eric Magassas färgsprakande ”Eat coconuts while you have teeth”. Första intrycket överväldigade de flesta av oss totalt! Väggarna var målade i olika färger, mönster och rytm och därpå  tapetserade med 40 verk.  Vår guide som varit med konstnären från dag ett kunde initierat lotsa oss genom utställningen och redogöra för hans tekniker  

tankar om identitet - mellanförskap, att befinna sig i gränslandet mellan det bekanta och det okända. Fyllda av reflektioner om människans livsvillkor, förutsättningar och samhälleliga förhållanden lämnade vi konsthallen livligt diskuterande och for vidare till Vara.

I Vara stannade vi utanför det blå stationshuset, överväldigande med all sin färg och lekfullhet. Efter kort promenad till det välkända "Conditoriet Nordpolen i Vara”, skapat av 2 systrar redan 1903 som nykterhetscafé, kunde vi slå oss ner i en av salongerna och njuta av kaffe med läckra bakverk.

Mycket nöjda med dagens alla upplevelser, intryck, samtal och behaglig bussresa återvände vi till Götaplatsen kl 19.00.

Vid datorn / Lotta Aurell resvärd

Yorumlar


bottom of page