top of page

Patrik Steorn blir museichef för Göteborgs konstmuseum

Från GKMs hemsida 2020-03-19.


Patrik Steorn har utsetts till ny chef för Göteborgs konstmuseum. Han är för närvarande museichef på Thielska Galleriet. – Göteborgs konstmuseum har en enastående konstsamling och är ledande inom forskning och pedagogik, och dessutom finns många spännande utmaningar framöver. Jag ser mycket fram emot att få komma till museet och till Göteborg, säger Patrik Steorn.

Patrik Steorn arbetar just nu som museichef på Thielska Galleriet och är docent i konstvetenskap. Tidigare har han bland annat arbetat på Nationalmuseum och vid Stockholms universitet, med forskning och undervisning vid konstvetenskapliga institutionen samt vid Centrum för modevetenskap.

Göteborgs konstmuseum är stadens mest besökta museum med cirka 250 000 besökare årligen, varav en stor del internationella turister. Verksamheten har en stark position bland nordiska konstmuseer och är uppmärksammad för sitt målmedvetna arbete med att förändra det sätt människor ser på och upplever konst genom att på olika sätt aktivera nutida och äldre verk för breda målgrupper. År 2018 utsågs museet till Årets Museum.

– Jag är mycket glad för att Patrik Steorn har valt att tacka ja till att bli museichef för Göteborgs konstmuseum. Hans chefskap kombinerar en gedigen konsthistorisk kunskap med en tydlig publik vision om nästa generations konstmuseum. Om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum är en avgörande fråga för att kunna fortsätta att utveckla verksamheten och Patrik Steorns erfarenheter och kompetenser blir betydelsefulla i det arbetet, säger Britta Söderqvist, sektorschef museer i Göteborgs Stads kulturförvaltning.

Göteborgs konstmuseum uppfördes vid Jubileumsutställningen 1923 och är i behov av en om- och tillbyggnad för att möta dagens krav på säkerhet, logistik, klimat, tillgänglighet och arbetsmiljö.

– Det är mycket glädjande att Patrik Steorn kommer till oss. Han kommer att bli en viktig kraft i att Göteborgs konstmuseum behåller och stärker sin plats som ett av landets främsta museer och som en central institution för kulturstaden Göteborg, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen.Patrik Steorn tillträdde tjänsten den 17 september 2020.Fotograf/källa: Jannis Politidis

댓글


bottom of page