top of page

Seminarium på GKM: Albert Edelfelt - konstnären, kosmopoliten, personen


Tisdag 7 februari kl. 14.00 - 17.00

Albert Edelfelt, tillhör Finlands mest välkända och omtyckta konstnärer. Under slutet av 1800-talet hade han en framgångsrik karriär i Paris där han etablerade ett stort internationellt nätverk bland konstnärer, samlare, skribenter och kulturpersonligheter. Under hösten och vintern visar Göteborgs konstmuseum den första stora separata presentationen av Albert Edelfelt i Göteborg. Historiemåleri, folklivsskildringar från den finländska skärgården, societetsporträtt, illustrationer och familjescener från sommarnöjet Haiko ingår i utställningen som omfattar ett 80-tal verk.

I samband med utställningen Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa arrangerar Göteborgs konstmuseum ett seminarium med tre föredrag som berör olika aspekter av Albert Edelfelts konstnärskap.

Kl. 14.00 – 14.15, Dagen introduceras av museichef Patrik Steorn och curator Eva Nygårds.

Kl. 14.15-14.45, Susanna Pettersson, museichef, Nationalmuseum, berättar om Albert Edelfelts roll i den finska konsthistorien, ”Albert Edelfelt och den finska konstens guldålder”. Edelfelts konstnärskap sätts in i en kontext där både influenser från föregångare beskrivs såväl som Edelfelts påverkan på en senare generations finländska konstnärer. Kl. 14.45-15.30, Maria Vainio-Kurtakko, forskare och författare, har nyligen gett ut boken Ett gott parti. Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv, som baseras på en hittills stor del opublicerat brev- och arkivmaterial. Vi får en inblick i den personliga historien, samtidigt som föredraget berättar om ett konstnärsäktenskap i tiden och om ett samhälle i miniatyr. Maria Vainio-Kurtakko medverkar digitalt.

Kl. 15.30-16.00 Paus

Kl. 16.00-16.45 Patrik Steorn, museichef, Göteborgs konstmuseum, pratar om Albert Edelfelts relation till Göteborgs kulturliv och kontakter med exempelvis paret Fürstenberg. Föredraget berättar även om den svenska publikens mottagande av Edelfelt och den moderna konstnärsrollen.

Kl. 16.45-17.00 Dagen avslutas med diskussion ledd av curator Eva Nygårds.

Plats:  Auditoriet

Entré: Fri entré mot uppvisande av medlemskort i KMV. Vill ni även se utställningen Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa så har den förhöjd entréavgift för alla besökare.

Utställningen går att besöka innan eller efter seminariet. Museet är öppet kl 11-18.

I samarbete med Folkuniversitetet Göteborg och Finlandsinstitutet.

Bild: Albert Edelfelt, Sommarliv i skären, 1880, Göteborgs konstmuseum.

Comentarios


bottom of page